13 Temmuz 2015

Bu işte bir OXİ lik yok mu?

Seçildi seçilecek derken Yunanistan'da büyük beklentiler ve büyük şişirme ile iktidara gelen SYRIZA hükümeti daha yolun başında ne dediyse bir bir tersini yapmaya başladı.

Öyle ahkâm kesmekle, "bekâra karı boşamak kolay" misali atıp tutmakla bu işleri olmayacağını anladı. Manevra yapmak için büyük bir coşku ile borçları ödemeyeceğim, troykaya boyun eğmeyeceğim diye referandum da yaptılar. %60 ile halk OXİ dedi. Hemen sonrasında da büyük bir coşku ile kutlamalar yaptılar: Ama ne kafa tuttuk diye Avrupa ya! Diye

Her halde yorulmuş olmalı, OXİ sonrası Maliye bakanı istifa etti. Yerine Avrupa’nın adamı gözü ile bakılan Çakal isimli biri atandı. Ülkemiz de dahi pek çok yerde borcunu ödemeyeceğim diyen ve üstüne OXİ ile yatmaya çalışan ülke ONUR apoleti ile ödüllendirildi.


Sonra. Az sonra. Bir hafta bile olmadan. Ne oldu? Büyük KUCAKLAŞMA?

İŞLEM TAMAM..............Game Over...............Bugün itibarı ile Yunanistan CİPRAS Başkanlığında Avrupaya pes etti. Kimi darbe, kimi onursuzluk, kimi teslimiyetçilik, kimi Duyun-i umumiye dediği bir anlaşma ile ipleri kreditörlere bıraktı.

Anlaşma sonrası CİPRAS "Büyük mücadele verdik önümüzde zorlu kararlar var.  Mali takınma ve bankacılık sisteminde çöküşü engelledik. Savaş devam edeceğiz. Bütün Avrupa'ya 'onur mesajı' verdik."

Biz ne bu OXİ den ne de ONUR kavramından bir şey anlamadık. Bir hafta süre ile bu kadar değişik anlamlara gelebileceğini idrak edemedik.

Halbuki aynı şeyi Yunan Merkez bankası Referandum öncesi bir r mektup ile parlamentoya bildirmişti. Sistem çöker, bu anlaşma imzalanmalı diye. O gün dayılananlar bu OXİ Tiyatrosunu niye sahnelediler. Niye olmayan kaynakları boşa tükettiler.

Anlaşma sonrası açıklama yapan Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem "14 saat bir toplantı yaptık. Masadaki bütün gündem maddelerini değerlendirdik. Güven meselesi çok önemliydi. Özellikle reform maddi durum ve borç sorunları.Bütün bunları konuştuk. Bunları sağlamak zorunda kaldık. Yunanistan’ı yeniden rayına oturtmak için çaba gösterdik. Zirve boyunca anlaşma sağlandı. Ve anlaşma metnine bakıldığında bazı konuları göreceksiniz. Yunanistan meclisi önemli konularda çalışacak. Yunan Meclisi’nin onayı gerecek. Üye devletler işbirliği içinde çalışacak. Yunanistan’ın tekliflerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Borç ve finansman konusuda anlaşma içinde yer alıyor. Ve bir form oluşturulacak (bildiğin Duyun-i Umumiye). Varlıklar bu fona transfer edilecek. Özelleştirme Yoluyla olabilir. Bu para borcun azaltılması için kullanılacak. Önümüzdeki zorlu konulardan bir tanesi de bankalar olacak. Ve bu para da bankaların sermayelerini sağlayamaya çalışacak."

Evet şov bitti.... Gerçek hayat tüm acımasızlığı ile devam ediyor. Hadi yazı bi şekilde atlatacaklar, kış gelince bakalım ne yapacak Yunanistan uygulamaya başlayacağı katı kemer sıkma politikaları ile. Bakalım o zamanda alkış tutacak mı bizdeki bu ayranı kabartanlar.... Bakalım o zaman nasıl bir yol bulacaklar OXİler, ONURlar ve Kreditör Darbeleri konusunda. Hangi yalana bel bağlayıp, galeyana getirip, sonrada karaya oturtacaklar milleti.....

Kim bilir belki de bizim ekonomimiz o kadar de iyi değil yalanından vazgeçip, bize  "yürü bakalım kim tutar bizi" gazı ile farklı mecralara dalacaklar.

Üç yıl süreli 82-86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina'nın kabul ettiği koşullardan öne çıkanlar şöyle:

1- "Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

2- IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.

3- IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

4- Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

5- Yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.
6- Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. Atina Avro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

Yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. Yunan Meclisinin bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve Atina'nın Troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder