19 Aralık 2015

Köprü Kurmak: Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Köprü BAĞ demektir. Köprü kurmak zor ve meşakkatlidir. İrade ister, güç ister ve en önemlisi sabır ister. Köprü kurmak isteği, ekseriyetle karşısında, Köprü yıkmak isteğini de bulur. İki isteğin çatışması güç mücadelesidir aslında. Gücü aklı ile kullanan bu mücadeleyi kazanır daima.

Köprü taş ile demir ile çimento ile kurulmaz. Köprü öncelikle zihinlerde kurulur, sonra akıl süzgecinden geçer ve gönül dergahında harmanlanıp cenk için dünya aleme duyurulur. Burada rüştünü ispat ettikten sonra başlar inşaat ağır ağır emin adımlarla.

Köprü medeniyettir. Köprü iletişimdir. Köprü Can damarıdır. Köprü bir olmaktır. Köprü birbirine bağlanmaktır. Köprü ileriye bir adımdır. Köprü karşıları kavuşturandır.

Ayrılıklarda, kopuşlarda, kavgalarda son hamledir köprüleri atmak, köprüleri yıkmak. Savaşlarda ise ilk hamledir köprüleri havaya uçurmak.

Köprü yapanlar, köprü kuranlar ile yıkanları, atanları bu gözle incelemeli değerlendirmeliyiz.

Köprüler sadece iki yaka üzerine kurulmaz. Köprüler medeniyetler arası kurulur; Geçmişle günümüz, günümüzle gelecek arasında da kurulur. Köprüler gönülden gönüle mesafe tanımaksızın da kurulur. Bunun için bir söz, bir bakış bir el uzatış bile yeterli olur çoğu zaman. Tarih kitaplarında, kültür çalışmalarında, bir notada bazen bir fırçanın ucunda yıkılmaz köprüler vardır, gözle görülmeyen onlarca.

Bu köprüleri yıkmak isteyenler sese, belleğe, görüntüye ve tatlara saldırırlar bilerek ve planlayarak. Tarihimizi, dilimizi, dinimizi, tatlarımızı, kültürümüzü deforme ederek, koparırlar binlerce bağı bizi biz yapan, bizi bir yapan köprüleri yıkarak.

3. köprü olarak yola çıkan ve sonrasında Yavuz Sultan Selim adını alan bu muhteşem esere de bu gözle bakmalıyız. Sultan Selim nasıl bir bağdır geçmişimizde ve nasıl bir anlam ifade etmektedir geleceğimizde? Nasıl bir köprü olmuştur Avrupa'dan Asya'ya yayılan medeniyetimizde? Nasıl yıkılmaz köprüler kurmuştur İslam ile milletimiz arasında?

Selçukludan Osmanlı'ya nice köprüler kurulmuş ve nicesi de yıkılmışken nasıl olmuşta hiç kopmamış bazı bağlar! Düşünmeli.... Ve düşünmeli "Allah'ın hakkı 3'tür" deyişini. Bu gözle bakmalı 3. Köprünün geleceğine.... Kim diyebilir ki Selçuklu, Osmanlı ve Yeni kurulan bir Cihan Devleti 3. büyük medeniyetimiz olmasın ellerimizde yükselen..... Dün Rumeli Hisarı bugün 3. Köprü neden olmasın!

Köprü kurmak cesaret ister, ,inanç ister; Köprü yıkmak nefret ister, kin ister ve korkulardan beslenir. Kısaca Mesele: Köprüler yapan mı olacağız; Köprüler Yıkan mı? Hala anlamadık mı?


Uzat elini
Bir asır ileriye
Dokun geleceğine
Korkma düşmesin geriye

Uzat elini
Bir ses ver sessizlere
Konuş kendi dilinle
Korkma susmaz lal kelimeler.

Uzat elini
Bir umut ver eziklere
Kaldır ayağa ümmeti
Korkma bırakmazlar seni ele.

Uzat elini
Bir asır geriye
Sarıl sımsıkı Geçmişine
Korkma kopmazsın gelecekten.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder