26 Mart 2014

Korkma Muz Isırmaz

Muz ülkemiz kültüründe tropikal bir meyve olarak algılanıp herhangi bir ırkçı fetiş öğesi değildir.  Bu fetişin kültürü batıya aittir.

Muzun en farklı kullanım alanı "Temel Fıkrasında" yer alan "Muz Kabuğudur".

Ülkemizde sadece bir meyve olarak bilinen muzu, zenci ırkçılık virüsünü yayma ve benimsetme de bir araç olarak kullanması o zihniyetlerin ayıbıdır.

Ülkemiz kültüründe Zenci ve Muzun bir arda bir anlam ifade ettiği bir kültürel geçmiş yoktur.

Zenciler ülkemiz kültüründe her hangi bir alt kültüre, ırka vd ayrımcılıklara tabi değildir. Öyle bir kültürün oluşabilmesi için yeterli bir zenci nüfusu ve bir arada yaşama tecrübesi mevcut değildir.
Ülkemizde bulunan çoğu zenci ya sporcu ya da sanatçı olarak gelip el üstünde tutulan meslekleri icra etmişlerdir. Bir kaç özenti ve zorlama bakış açısı bir topluma mal edilemez ve yaygınlaştırılmasına araç edilemez.

Artı bir parantez, toplumsal bilinçaltılar konusunda espri, argo gibi sokağa ait lügatlarda da farklı alt kültlere ait çeşitli iğneleyici tanımlar olmasına rağmen zencilere ait yok denilecek seviyedir.

Irkçılığın en ironik şekilde Afrika kıtasında zencilerin çoğunlukta olduğu "Güney Afrika" ve modernitenin anavatanı sayılan Amerika'da yaşandığı örnekleri ile kıyaslanamayacağı bir kaç özenti/zorlama vaka üzerinden bir ulusun ırkçılık sorunsalı ile yüzleştirilmeye ve yargılanmaya çalışması utancın kendisidir.

Sonuç olarak muz ülkemizde bir meyve olup, en fazla kabuğunu görünce düşeceğinden korkan insanlarız. Ama hiç bir zaman karşımızdakini renginden dolayı rencide edeci şeyleri düşündürecek kadar düşen insanlar değiliz.

Zenci ırkçılığı konusunda, tarihi ve toplumsal bilinçaltılarında muza kadar götüren hastalıklı düşünceden kurtulmaya çalışan bir toplumun kısa tarihi aşağıdadır.

* 1896 - ABD Yüksek Mahkemesi, ırk ayrımının anayasal olduğuna hükmetti.
* 1947 - Jackie Robinson, Amerika Ulusal Beysbol Ligi'nde oynayan ilk zenci oldu.
* 1948 - Başkan Harry S. Truman, ABD ordusunda ırk ayrımının kaldırılması talimatını verdi.
* 1954 - ABD Yüksek Mahkemesi, okullardaki ırk ayrımının anayasal olmadığına hükmetti.
* 1955 - Rosa Parks adlı kadın, Alabama'da otobüste yerini bir beyaza vermeyi reddetti. Tutuklanması, Martin Luther King öncülüğünde 1 yıl süren ve çok ses getiren bir boykotu beraberinde getirdi. Zenciler, 1 yıl boyunca otobüslere binmediler ve işlerine toplu halde yürüyerek gittiler.
* 1963 - Martin Luther King, Alabama'da insan hakları gösterileri sırasında tutuklandı ve hapse atıldı, aynı yıl Washington'da, ünlü ''Bir Düşüm Var''(I Have a Dream) başlıklı konuşmasıyla zencilerin özgürlük mücadelesini ateşledi.
* 1964 - Başkan Lyndon Johnson, İnsan Hakları Yasası'nı imzaladı. Martin Luther King, Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
* 1965 - İnsan hakları savunucusu Malcolm X öldürüldü. Alabama'da insan hakları gösterileri şiddet kullanılarak bastırıldı. Oy Kullanma Hakkı Yasası, Kongre'den geçti.
* 1966 - Massachusetts eyaletinden Edward Brooke, iç savaşı izleyen yeniden yapılanma döneminden sonra seçilen ilk zenci senatör oldu.
* 1967 - Thurgood Marshall, ilk zenci yüksek mahkeme yargıcı olarak başkan Johnson tarafından atandı.
* 1968 - Martin Luther King, Tennessee eyaletinin Memphis kentinde suikaste kurban gitti.
* 1990 - Douglas Wilder, Virginia Valisi seçilerek ülkenin ilk zenci valisi oldu.
* 2008 - Illinois Senatörü Barack Obama, Demokrat Parti'nin başkan adayı seçildi.
* 2008 - Barack Obama, rakibi Cumhuriyetçi Parti'nin adayı John McCain'i başkanlık yarışında geride bırakarak ABD'nin müstakbel başkanı seçildi.

Not: İlkyazımız radikal blog tarafından iptal edildiğinden bu açıklamayı eklemek istiyoruz. BU BİR IRKÇILIK YAZISI OLMAYIP, IRKÇILIK KARŞITI BİR YAZIDIR. Irkçılık yabancı toplumların bilinçaltlarında yer alan çok geniş bir bozuk alandır.

(ilk yayın tarihi:17.05.2013 09:37:32)